"Ο άνθρωπος που μιλά για την τέχνη της εποχής του, την τέχνη εν εξελίξει, χαράσσει με κόπο το ίχνος του, ίχνος σκοτεινό ή αυθεντικό, ανάμεσα στην θαυμαστή δύναμη της μαντικής και το εύθραστο πνεύμα της επικαιρότητας"

Teriade

Τα νέα από το Μουσείο - Βιβλιοθήκη
Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade

Museum TeriadeΤο Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ- ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΣΤΡΑΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ- ΤΕΡΙΑΝΤ»

Μυτιλήνη 7 Ιουνίου 2017

Το ριζικά ανακαινισμένο Μουσείο- Βιβλιοθήκη Στρατής Ελευθεριάδης- Τεριάντ και την επανέκθεση των πολύτιμων έργων τέχνης που φιλοξενεί εγκαινιάζει στις 3 του ερχόμενου Ιουλίου η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Το μοναδικής αξίας αυτό Μουσείο στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει το σύνολο του εκδοτικού έργου του εμπνευσμένου αυτού ανθρώπου και καλλιτέχνη, του Στρατή Ελευθεριάδη, γνωστού ως Τεριάντ. Επίσης, στις αίθουσές του εκτίθενται έργα γνωστών μεγάλων καλλιτεχνών, αντίτυπα των «Grand's Livres» («Μεγάλων Βιβλίων») και «VERVE», καθώς και αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων.

Ο Στρατής Ελευθεριάδης - Τεριάντ γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το Μάιο του 1897 και πέθανε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1983. Πέρα από το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική, υπήρξε εμπνευσμένος εκδότης και τεχνοκριτικός. Άρχισε λοιπόν να εκδίδει βιβλία τέχνης που απέκτησαν παγκόσμια φήμη εξαιτίας της πρωτοτυπίας και της μοναδικής τους ποιότητας.

Στα 40 του χρόνια, εξέδωσε το περιοδικό «VEVRE» με το οποίο κατάφερε να δημιουργήσει μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τους συγγραφείς, ενώ οι εκδόσεις του έμειναν ως μνημεία λόγου και τέχνης. Τα τεύχη έχουν τη σφραγίδα μεγάλων δημιουργών όπως του Ματίς, Μπράκ, Μπονάρ, Ρουό, Μαγιόλ και πολλών άλλων συγγραφέων. Παράλληλα με τα «VEVRE» εκδίδει 26 εικονογραφημένα βιβλία τα αποκαλούμενα «Grand's Livres» («Μεγάλα Βιβλία») με συνδυασμό κειμένου και εικόνας. Ενώ τα τεύχη «VEVRE» είναι αναπαραγωγές ήδη υπαρχόντων πινάκων ζωγραφικής και σχεδίων, τα «Grand's Livres» είναι πρωτότυπα έργα τέχνης, χειροποίητα και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Ο Τεριάντ παρέμεινε στη διεθνή κοινότητα για τον ρόλο που διαδραμάτισε ως εμπνευστής του πρωτοφανούς φαινομένου της προσέγγισης ποιητών και καλλιτεχνών αλλά και της πρωτόγνωρης σύζευξης λέξεων και εικόνας. Παράλληλα με το εκδοτικό του έργο δημιούργησε και μια μεγάλη συλλογή από έργα τέχνης σημαντικών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων.

Αρκετά από τα έργα αυτής της πλούσιας συλλογής -που περιλαμβάνει πίνακες του Τσαρούχη, του Γιώργου Βακιρτζή, του Ορέστη Κανέλλη και πολλών άλλων γνωστών καλλιτεχνών- τα δώρισε στο μουσείο που δημιούργησε στον γενέθλιο τόπο του, τη Μυτιλήνη.

Σημαντικό μέρος της συλλογής αυτής που στεγάζεται στο Μουσείο- Βιβλιοθήκη Στρατής Ελευθεριάδης- Τεριάντ και στο γειτονικό «Μουσείο Θεοφίλου», που επίσης δημιούργησε το 1964, καταλαμβάνουν τα έργα του Θεόφιλου, του μεγάλου λαϊκού καλλιτέχνη που ο Τεριάντ πίστεψε, βοήθησε, καταξίωσε και ανέδειξε και ανέδειξε στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα.

Έργα από τις αποθήκες της συλλογής του Μουσείου Τεριάντ θα παρουσιαστούν στα Χανιά στο τέλος του Ιουνίου, σε μια μοναδική έκθεση προβολής του Μουσείου της Μυτιλήνης και των συλλογών του. Η έκθεση θα εγκαινιασθεί στις 28 Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Μέσα από πρωτότυπα έργα τη συλλογής ντόπιοι και επισκέπτες της Κρήτης θα έρθουν σε επαφή με τη Μυτιλήνη του Θεόφιλου και του Τεριάντ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ